X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
Soft Legislativ Legis PLUS Business. Aveti la dispozitie toata baza de date legislativa din Monitorul Oficial plus sute de modele de contracte, cereri si acte, alaturi de toate Codurile din Romania si legislatia europeana la zi!
Portal actualizat la 22 Ianuarie 2018

Incadrarea unui salariat al unei primarii pe o alta functie

Raspuns oferit de Adina Popescu
Adina Popescu
consilier juridic

Intrebare: Suntem Primarie de oras categoria 2. In subordinea Primariei avem compartimentul biblioteca unde avem incadrata o persoana in functia de bibliotecara. Domnul primar doreste sa ii schimbe incadrarea in referent functie contractuala. Se poate acest lucru fara a schimba organigrama institutiei? Conform carui cadru legal se poate face modificarea?


Raspuns: In cadrul unei institutii publice toate posturile, atat cele ocupate cat si cele vacante, se regasesc in statul de functii aprobat in conformitate cu statutul respectivei institutii publice. In cazul primariei, in statul de functii se regaseste numarul maxim de posturi stabilit de Institutia Prefectului si este aprobat de Consiliul Local (art.36 alin.(3) lit.b) din Legea administratiei publice locale nr.215/2001).
Incadrarea personalului se face pe functiile existente in statul de functii. Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice stabileste o exceptie de la aceasta regula, dar numai in cazul angajarii de personal cu contract individual de munca pe durata determinata, pe posturi in afara organigramei in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile (art.16 din lege).

Totodata, in conformitate cu prevederile art.11 alin.(1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale „Administratie“ din aparatul propriu al primariilor si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de baza se stabilesc prin hotarare a consiliului local in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor.

De asemenea, la alin.(2) al art.11 se prevede ca nomenclatorul functiilor necesare desfasurarii activitatilor specifice fiecarei institutii sau autoritati a administratiei publice locale, precum si ierarhia functiilor sunt prevazute in Anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III si cap. II lit. A pct. IV.

Functia contractuala de referent se regaseste in Anexa nr. VIII cap. II lit. A pct. IV, insa, pentru a fi ocupata cu personal, ea trebuie sa se regaseasca si in statul de functii/organigrama primariei, astfel incat acestui post sa-i poata fi stabilita salarizarea in conformitate cu art.11 din Legea nr.153/2017.

Un alt aspect este cel referitor la ocuparea postului de referent (in conditiile in care acesta exista in statul de functii si este vacant). Potrivit art.31 din Legea nr.153/2017 ”ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aproba prin hotarare a Guvernului” (HG nr.286/2011).

Prin urmare, in opinia noastra, in conditiile in care persoana in cauza ar dori sa ocupe functia/postul contractual de referent, care are totodata si alte atributii decat cele specifice functiei de bibliotecar, este necesara organizarea unui concurs/examen conform legii.
valabil la 09 Ian 2018

Newsletter PortalInstitutiiPublice.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalInstitutiiPublice.ro si primesti cadou Raportul special "Control si preventie in unitatile bugetare"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Sep032017

Posibilitate angajare medic pensionare

de Adina Popescu valabil la 03 Sep 2017
Mar022016

Ocupare post fara concurs institutie bugetara

de Adina Popescu valabil la 02 Mar 2016
Ian292016

Modificare CIM pentru mutarea pe un alt post

de Adina Popescu valabil la 29 Ian 2016
Nov042015

Nivel de studii pentru invatamant obligatoriu

de Adina Popescu valabil la 04 Nov 2015
x