Cheltuieli de cazare personal bugetar. Tratament fiscal
Raspuns oferit de Irina DumitrescuIntrebare:
Un salariat din cadrul institutului a obtinut o bursa de studii in strainatate pe o perioada de 6 luni. Pe perioada cat este in strainatate, costurile cu cazarea sunt impozitate?
Raspuns:
Conform art. 9 alin. (1) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter tempor, plafonul de cazare se acorda in raport cu categoria de diurna in care se incadreaza personalul, la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.
Alin. (2) stabileste ca, plafoanele de cazare la care are dreptul personalul participant la diferite manifestari cu caracter international sau la alte actiuni se acorda la nivelul corespunzator tarifelor practicate de catre hotelurile in care au loc manifestarile respective, pe baza comunicarii primite din partea organizatorilor sau a reprezentantelor Romaniei din tarile respective.
Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, in situatia in care cazarea nu poate fi asigurata la unitati hoteliere sau altele asemenea, personalul poate sa inchirieze si locuinte, insa cu plata unei sume in limita a 75% din plafonul de cazare.
Prin urmare, salariatul trebuie sa prezinte documente justrificative pentru ca, cheltuielile efectuate sa se incadreze in cheltuieli de cazare(factura de la hotel, contract de inchiriere a locuintei). In caz contrar, cheltuielile nu pot fi incadrate la cheltuilei de cazare.
Conform art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
In ceea ce priveste contributiile sociale art. 296 indice 15 lit. g^2) din acelasi cod stabileste ca nu intra in baza de calcul al acestora, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariatii care au stabilite raporturi de munca cu angajatori nerezidenti, pe perioada delegarii si detasarii, in Romania, in interesul serviciului, in limita nivelului legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru tara de rezidenta a angajatorului nerezident, de care ar beneficia personalul din institutiile publice din Romania daca s-ar deplasa in tara respectiva, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Intrebari similare din categoria Taxe si Impozite
Ian312025
Certificatul de atestare fiscala
de Florentina Buzea
valabil la 31 Ian 2025
Intrebare: La solicitarea unui certificat fiscal de catre o persoana fizica sau juridica, pentru vanzarea unui mijloc de transport, aceasta trebuie sa achite toata obligatia pe care o datoreaza la rolul fiscal, pentru intregul an sau numai pentru mijlocul pe care-l vinde si restul obligatiilor scadente, conform Cod de procedura fiscala, Lege 207/2015, actualizata, art. 159 alin. (5)?
Ian302025
Depunere declaratia D101
de Florentina Buzea
valabil la 30 Ian 2025
Intrebare: In cazul institutiei publice, platitoare de TVA si impozit pe profit, pana la ce data se declara si se plateste D101 aferent anului 2024?
Ian272025
Indexare cu rata inflatiei contract de concesiune
de Florentina Buzea
valabil la 27 Ian 2025
Intrebare: In cazul contractelor de concesiune, in anul 2025, indexarea cu rata inflatiei se va face la suma de anul trecut sau la valoarea contractului, daca e un contract din 2023?
Dec112024
Scutire la plata impozitului pe cladiri
de Florentina Buzea
valabil la 11 Dec 2024
Intrebare: Se poate acorda scutire la plata impozitului pentru o cladire nerezidentiala (persoana fizica) pentru un cetatean de onoare al Municipiului Calafat?
Dec112024
Executare silita creante fiscale
de Florentina Buzea
valabil la 11 Dec 2024
Intrebare: 1. In situatia acelorasi creante fiscale, este posibil sa se emita succesiv (de exemplu: la intervale de 1 an de zile) acte de executare silita de natura sa intrerupa astfel termenul de prescriptie prevazut in Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala? 2. Tot cu privire la creante fiscale (amenzi , impozite, etc), de cate ori poate fi intrerupt un termen de prescriptie doar prin emiterea ...
Nov262024
Amenzi contraventionale. Venit la buget local de stat
de Florentina Buzea
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare: Amenzile date in baza Legii 50/1991 referitoare la disciplina in constructii se fac venit la bugetul primariei de domiciliu sau la bugetul primariei din care face parte organul constatator. Exista vreo reglementare in acest sens?