Delegare. Diurna se calculeaza de la data si ora plecarii la data si ora inapoierii
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridic
Intrebare: Lucram cu program normal de 8 ore, de luni pana vineri. A plecat directorul cu un inginer intr-o delegatie vineri, in a doua parte a zilei, la 60 km departare de oras, si s-au cazat acolo fara sa lucreze sambata sau ore suplimentare. Cum pot sa decontez factura de cazare de vineri seara fara sa inregistrez ore suplimentare?
Raspuns:
Potrivit art. 10 din HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore (art. 11 din HG 1860/2006).
Asadar, directorul si inginerul au plecat in delegatie vineri mai tarziu, ceea ce inseamna ca in ziua de vineri directorul si inginerul au fost pontati x ore la serviciu dupa care au plecat in delegatie.
Durata delegatiei pentru care acestia primesc diurna, in conditiile mentionate mai sus, se calculeaza de la ora plecarii din ziua de vineri si pana la ora din ziua inapoierii.
Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii.
Asa incat pe durata delegarii salariatul va fi pontat delegat iar timpul de lucru trebuie sa fie timpul de lucru din contractul individual de munca. Totodata, salariatul in zilele de sambata si duminica trebuie sa beneficieze de repaus saptamanal. Asadar, daca sambata si duminica directorul si inginerul nu au lucrat ei au beneficiat de repausul saptamanal, asa incat ei vor fi pontati in delegare dar fara timp lucrat sambata si duminica, ceea ce inseamna ca la revenirea din delegatie angajatorul nu trebuie sa le mai acorde zile libere in compensarea celor de sambata si duminica din durata de delegare.
Daca salariatii ar fi lucrat sambata 11 ore, angajatorul trebuia sa ponteze salariatii delegati ca au lucrat 11 ore, angajatorul trebuia sa compenseze sau sa plateasca si cele 3 ore suplimentare adaugandu-le la numarul de ore din saptamana respectiva si totodeata trebuia sa le acorde o alta zi libera in contul zilei de sambata.
Conform art. 76 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal,indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Astfel cum se poate observa din aceasta prevedere legala rezulta ca orice alta suma ce depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta venit impozabil cu exceptia sumelor acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
In consecinta, factura de cazare este documentul justificativ in baza caruia cei doi salariati s-au cazat pe durata delegarii.
Delegarea dureaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Pe durata delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare cat si sub denumirea de diurna.
Doar diurna acordata in limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice nu se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale.
Conform art. 26 din HG 1860/2006,persoana trimisa in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si in care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate , pe baza documentelor justificative (in speta factura de cazare), in cazul cazarii in strecturile de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, in cazul in care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi, a caror clasificare este de maximum 3 stele sau flori.
In cazul in care cazarea s-a facut intr-o structura de primire turistica de confort superior celei de 3 stele, se deconteaza numai 50% din tariful de cazare perceput.