Obligatia institutiilor publice de a acorda vouchere de vacanta. Impozit pe venit
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu
Intrebare: Institutiile publice au obligatia sa acorde personalului vouchere de vacanta? Aceste vouchere sunt impozabile?
Raspuns:
Conform art. 1 alin. (2) din OUG 8 din 18 februarie 2009 astfel cum a fost modificat prin Legea 94/2014, institutiile publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si institutiile publice locale definite conform Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile reglementate de Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, acorda, in conditiile legii, vouchere de vacanta.
Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
Asadar, acordarea voucherelor de vacanta de catre institutiilor publice este conditionata de prevederea acestora in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, mentionam ca potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
- valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
Astfel cum este prevazut la punctul 109 indice 1 din aceleasi norme valoarea tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
Prevederile referitoare la tichetelede vacanta se aplica voucherelor incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 94/2014 intrucat acest act normativ stabileste ca in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „tichet de vacanta” se inlocuieste cu sintagma „voucher de vacanta”.
Intrebari similare din categoria Taxe si Impozite
Feb262025
Aplicabilitate HCL
de Florentina Buzea
valabil la 26 Feb 2025
Intrebare: Avand in vedere faptul ca la data de 19.12.2024 a fost adoptata HCL 169 prin care au fost stabilite impozitele si taxele locale pentru anul 2025, iar in data de 30.12.2024 a fost adoptata HCL 190 prin care au fost aprobati indicatorii de zonare fiscala si incadrarea in categoriile de impozitare a imobilelor cladiri si terenuri aflate in intravilanul municipiului, va rugam sa ne sprijiniti cu un ...
Feb072025
Taxa speciala UAT
de Florentina Buzea
valabil la 07 Feb 2025
Intrebare: In cadrul unei unitati administrativ-teritoriale s-a emis o hotarire de consiliu prin care se stabileste o taxa speciala de utilizare a strazilor pentru autovehicule cu tonaj ridicat. Intrebarea este daca UAT are obligatia de a emite facturi pentru aceasta taxa catre agentii economici care achita aceasta taxa?
Ian312025
Certificatul de atestare fiscala
de Florentina Buzea
valabil la 31 Ian 2025
Intrebare: La solicitarea unui certificat fiscal de catre o persoana fizica sau juridica, pentru vanzarea unui mijloc de transport, aceasta trebuie sa achite toata obligatia pe care o datoreaza la rolul fiscal, pentru intregul an sau numai pentru mijlocul pe care-l vinde si restul obligatiilor scadente, conform Cod de procedura fiscala, Lege 207/2015, actualizata, art. 159 alin. (5)?
Ian302025
Depunere declaratia D101
de Florentina Buzea
valabil la 30 Ian 2025
Intrebare: In cazul institutiei publice, platitoare de TVA si impozit pe profit, pana la ce data se declara si se plateste D101 aferent anului 2024?
Nov262024
Amenzi contraventionale. Venit la buget local de stat
de Florentina Buzea
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare: Amenzile date in baza Legii 50/1991 referitoare la disciplina in constructii se fac venit la bugetul primariei de domiciliu sau la bugetul primariei din care face parte organul constatator. Exista vreo reglementare in acest sens?
Oct072024
Poprire conturi in temeiul unui act administrativ fiscal
de Florentina Buzea
valabil la 07 Oct 2024
Intrebare: Un contribuabil persoana juridica a solicitat in instanta anularea deciziei de impunere si a notificarii de plata a impozitelor si taxelor locale. La o saptamana dupa depunerea in instanta a actiunii judecatoresti, Primaria a instituit poprirea pe conturile contribuabilului. Primaria a procedat corect sau nu mai avea dreptul de a executa atat timp cat exista un proces pe rolul instantei?