Plata indemnizatiilor pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca
Raspuns oferit de Portal Institutii Publicecontabil
Indemnizatiile sau alte sume primite de angajatii bugetari pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, atat in tara, cat si in strainatate, in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul institutiilor publice, nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si al contributiilor sociale.
Sumele primite de angajatii institutiilor publice aflati in delegare/detasare pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare nu intra in baza de calcul al impozitului pe venituri din salarii si a contributiilor sociale, conform aret. 55 alin. (4) lit. si art. 296 din Codul fiscal.
Asiguratii sunt obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere la medicii prescriptori, in care acestia isi vor nota observatiile si recomandarile legate de procesul de recuperare sau alte proceduri medicale.
In cazul persoanelor aflate in incapacitate temporara de munca ce refuza verificarea prezentei, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt. Nerespectarea conditiilor de prezenta la locul si in intervalul de timp asumat, atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta.
Refuzul persoanelor aflate in incapacitate temporara de munca de a se pune la dispozitia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificarii la adresa de resedinta poate atrage refuzul la plata a certificatului medical. Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii.
Baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca se determina potrivit art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158/2010 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Mai multe detalii despre indemnizatiile acordate angajatilor institutiilor publice aflati in perioada de delegare sau detasare gasiti aici.
sursa: infoinstitutii.ro
29 Apr 2014Articole similare
Apr292019
Normative de cheltuieli pentru institutii publice
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Apr292019
Anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 80/2001, cu modificarile si completarile aduse prin O.G. nr. 16/2018
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019