Posibilitate incheiere contracte civile institutii publice
Raspuns oferit de Adina Popescuconsilier juridic
Intrebare: In ce conditii se pot incheia contracte civile de prestari servicii sau conventii civile intr-o institutie publica subventionata integral de la bugetul de stat? Care este baza legislativa pentru incheierea acestora?
Raspuns: Conventiile civile de prestari servicii sau conventiile civile incheiate de persoanele fizice neautorizate au caracter ocazional, intamplator. De exemplu, o persoana care raspunde la un chestionar in favoarea unei unitati care realizeaza diferite studii, si care-i ofera intervievatului o anumita suma pentru timpul pe care si l-a sacrificat, fara ca scopul primar al acestei actiuni sa-l constituie obtinerea de venituri.
Asadar, pot fi incheiate astfel de contracte/conventii in situatia in care persoana nu presteaza o activitate in calitate de profesionist, astfel cum este acesta definit in art. 3 din Codul civil (sunt considerati profesioniÅŸti toti cei care exploateaza o intreprindere. Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ) si nu intra sub incidenta prevederilor OUG 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prevederilor art.7 alin. (1) pct. 2, subpunctul 2.1 din Legea 571/2003– Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In concluzie, apreciem ca o persoana fizica neautorizata poate incheia contracte civile de prestari servicii sau conventii civile pentru desfasurarea unor activitati care au un caracter ocazional.
Este considerata activitate dependenta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. Astfel, potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Asadar, este esential ca activitatea ce se doreste a fi desfasurata sa nu poata fi reconsiderata ca fiind activitate dependenta, aceasta avand caracter pur intamplator (adica nu se incadreaza in activitatea de baza a unitatii).
Astfel, daca activitatea este intamplatoare si nu indeplineste niciunul dintre criteriile mentionate mai sus, apreciem ca se poate incheia o conventie civila. Daca insa activitatea se desfasoara de exemplu dupa un program (desfasurarea activitatilor intre orele 10.00 – 16.00 in locatia … in urmatoarele conditii …..) atunci va recomandam sa incheiati un contract individual de munca cu timp partial pe durata determinata, daca sunt indeplinite conditiile incheierii contractului pe durata determinata.
Avand in vedere specificul activitatii, apreciem ca, la nivelul unei institutii sau autoritati publice incheierea de contracte civile de prestari servicii poate fi realizata numai in conditiile si cu respectarea prevederilor OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit acestor acte normative, operatorul economic reprezinta oricare furnizor de produse, prestator de servicii ori executant de lucrări - persoana fizica/juridica, de drept public sau privat, ori grup de astfel de persoane cu activitate in domeniul care ofera in mod licit pe piata produse, servicii si/sau executie de lucrari.
Astfel, in acest act normativ specific institutiilor si autoritatilor publice, in categoria operatorului economic, respectiv a posibilului contractant, este inclusa si persoana fizica. Asadar, poate avea calitatea de contract oricare persoana fizica sau juridica, de drept privat, romana sau straina careia in calitate de:
• furnizor,
• executant, sau
• prestator,
i s-a atribuit un contract de achizitie publica.
In concluzie, apreciem ca o institutie sau autoritatea publica poate incheia contracte civile de prestari servicii sau conventii civile cu persoane fizice, doar cu respectarea prevederilor legale mentionate anterior.
Intrebari similare din categoria Conventii civile
Mar182024
Incadrare venituri
de Portal Institutii Publice
valabil la 18 Mar 2024
Intrebare: Institutia publica are conventii civile incheiate cu persoane fizice care au specialitate tehnica, care au statut de salariat in alte institutii publice de cultura (personal contractual), nu detin inregistrare fiscala pentru PFA. Mentionam ca aceste servicii sunt aleatorii, nu permanente. Din suma de plata se retine la sursa 10% impozit pe venit si se vireaza la Bugetul de stat. Cum este corecta ...
Iun132022
Implementare proiect cultural
de Nedelcu Alexandra
valabil la 13 Iun 2022
Intrebare: In cazul unui proiect cultural finantat de AFCN, echipa de implementare formata din angajatii institutiei pot sa fie renumerati in baza contractului civil de prestari servicii? Care sunt obligatiile fiscale catre bugetul de stat conform Codului fiscal?
Oct042020
Certificat incadrare in grad de handicap accentuat. Scutire de impozit pe venit
de Gabriela Dita
valabil la 04 Oct 2020
Intrebare: Un sportiv are incheiat un contract de activitate sportiva cu un club sportiv municipal in suma de 1700 lei brut. Sportivul are certificat de incadrare in grad de handicap accentuat (diagnosticat cu un diabet tip I insulino-dependent). In acest caz sportivul cere sa nu i se retina impozitul de 10% . Care este prevederea legala prin care beneficieaza de scutire la plata impozitului?
Mai132019
Buget plata metodisti
de Nedelcu Alexandra
valabil la 13 Mai 2019
Intrebare: Metodistii cu inspectiile pentru grad din ce buget se platesc? Local sau de stat?
Mai232016
Activitatea dependenta poate fi desfasurata numai in baza unui contract individual de munca
de Portal Institutii Publice
valabil la 23 Mai 2016
Intrebare: Va rog sa imi spuneti mai exact ce trebuie platit de catre institutie in cazul in care se incheie o conventie civila cu un colaborator in cazul unei activitati dependente-contributii pentru colaborator, pentru institutie, daca se aplica deducerea ca in cazul salariilor.
Apr292015
Posibilitate externalizare servicii aferente functiei de farmacist
de Adina Popescu
valabil la 29 Apr 2015
Intrebare: Cu revenire la modalitatea de incadrare a unui farmacist intr-o unitate sanitara la care statul de functii nu permite cel putin momentan angajarea unui farmacist. Care este posibilitate de a colabora cu un farmacist, mai precis care este tipul de contract (de colaborare sau prestari servicii etc), care este posibilitatea legala de a reglementa acest aspect.